CategoriesБатареи к ноутбукам

Готуй зарядну станцію влітку: Все, що потрібно знати перед покупкою

У зв’язку з відключеннями світла все більше українців купують зарядні станції для квартири. Такі пристрої — відмінна альтернатива паливним генераторам, які за технікою безпеки не підходять для використання в багатоповерхівках. Розглянемо, якими бувають зарядні станції, для чого вони підходять та як правильно вибрати прилад.

Особливості конструкції техніки

Побутове обладнання для живлення різних гаджетів складається з:

  • корпусу;
  • інвертора;
  • акумулятора;
  • зарядного пристрою.

Можна сказати, що станція — це повербанк великої потужності з розеткою на 220 В та різними портами. Пристрій дозволяє поповнювати енергію декількох гаджетів або під’єднати інші побутові прилади. На корпусах деяких моделей встановлені сонячні батареї. Вони дозволяють заряджати техніку навіть за умов тривалих вимкнень світла.

Як вибрати зарядну станцію: основні характеристики

Від технічних параметрів залежать довговічність пристрою, його ефективність і продуктивність. Під час вибору побутового обладнання зверніть увагу на такі характеристики:

  1. Тип акумулятора. Цей параметр визначає, скільки циклів зарядки витримає станція. Наприклад, LIFePO4 відрізняються підвищеним ресурсом. Такі акумулятори розраховані до 7 тисяч циклів зарядки/розрядки. Станція з цим АКБ коштуватиме дорожче. Якщо шукаєте більш бюджетний варіант, зверніть увагу на моделі на основі Li-ion батарей. Їхній ресурс у середньому становить 800 циклів.

  2. Габарити та вага. Це важливі характеристики, якщо зарядна станція для будинку буде транспортуватись між кімнатами або за межі житла. Вага та розміри техніки залежать від потужності та акумулятора. Що вона вища, то більшим буде корпус.

  3. Бюджет. Враховуйте бюджет, який закладено в купівлю обладнання. Світові бренди пропонують недорогі та преміальні товари. Що вища ціна, то продуктивніший прилад.

Місткість батареї: основні моменти

Місткість батареї — один із ключових факторів під час вибору. Від нього залежить, скільки та які пристрої можна підключити до станції одночасно, щоб її ресурсу вистачило для забезпечення енергією. Місткість приладів вимірюється у Вт.

Наприклад, якщо станція розрахована на 1000 Вт, а до неї треба під’єднати телевізор, який споживає 100 Вт на годину, то ТВ зможе працювати до 10 годин. Вибираючи за місткістю, необхідно спиратись на те, скільки енергії споживає техніка, яку потрібно буде заживити.

Порти: що необхідно врахувати

Функціональність залежить від кількості та типів роз’ємів. Світові бренди обладнують зарядні станції такими портами:

  • USB Type-A і Type-C — використовуються для поповнення енергії повербанків, смартфонів, навушників та інших гаджетів;
  • розетка — дозволяє приєднувати велику побутову техніку та різні прилади;
  • Lightning — цей вихід необхідний для зарядки телефонів, планшетів бренду Apple;
  • гніздо під прикурювач — дозволяє приєднати автомобільні пристрої, наприклад, відеореєстратор;
  • DC-порт — використовується для живлення моніторів;
  • зарядний роз’єм — необхідний для поповнення енергії станції.

Зарядна станція для будинку з великою кількістю портів — це багатофункціональний прилад, який підійде для живлення різних приладів.

Інші параметри пристроїв

Рекомендуємо враховувати швидкість, з якою поповнюється енергія акумулятора. Що вона вища, то менше часу потрібно витрачати на зарядку. Серед користувачів популярні моделі з додатковими опціями. Світові виробники пропонують станції з такими функціями:

  • Індикація заряду. Користувач бачить, як довго станція ще працюватиме без поповнення енергії.
  • Захист від перепадів напруги та короткого замикання. Завдяки цій опції підвищується довговічність техніки.
  • Дисплей. На екран виводиться інформація щодо роботи зарядної станції.

Рекомендуємо придбати обладнання з додатковими опціями, адже такі моделі комфортніші у використанні.

Бренди: про популярних виробників

На ринку представлені прилади різних торгових марок. Розглянемо детальніше найпопулярніші бренди та їхні пропозиції.

  1. EcoFlow
    Пристрої цього виробника широко поширені серед українців. Їхня головна особливість — висока швидкість зарядки. Крім цього, бренд пропонує великий вибір за потужністю — від 500 до 3000 Вт і більше.

  2. Bluetti
    Компактні розміри та простота у використанні — переваги, завдяки яким прилади популярні. Це вдалий вибір не лише для живлення пристроїв під час блекаутів, але й для подорожей.

  3. PowerPlant
    Ключова особливість — швидка зарядка до 80% всього за одну годину. Бренд обладнує техніку різними портами для максимальної зручності користувачів.

Перед купівлею рекомендуємо зробити порівняння зарядних станцій, щоб не прогадати з вибором.

Розрахунок необхідної місткості АКБ

Якщо вже визначились, які прилади плануєте під’єднувати, необхідно правильно розрахувати місткість батареї обладнання. Наприклад, критичне навантаження при приєднанні всіх пристроїв становить 700 Вт, а напруга — 12 В. Зарядна станція має працювати за таких умов 3 години. Порахуємо місткість для акумулятора, який розряджається на 70% за формулою Q=(Pxt)/Vxk, де:

Q — значення, яке потрібно знайти;
P — потужність або навантаження при приєднанні всіх пристроїв;
V — напруга акумулятора;
t — час, який має працювати зарядна станція;
k — коефіцієнт, що показує, на скільки відсотків може розрядитись АКБ.

Підставивши задані параметри, отримуємо формулу Q=(700×3)/12×0,7. У результаті необхідна зарядна станція з місткістю батареї 250 Ампер-годин. У Ват-годинах значення буде 3000.

Якщо плануєте під’єднувати пристрої з меншою потужністю, підійде обладнання з нижчими показниками. До отриманого числа рекомендуємо додати 20%. Це запас потужності, який враховує знос акумулятора, різну напругу техніки, яка приєднується, та інші параметри. Тобто, якщо за розрахунком потрібна станція на 3000 Ват-годин, краще купити з показником від 3600.

Підготовтесь до літніх вимкнень світла з максимальною впевненістю! Завітайте до нашого магазину AllBattery, де ви знайдете широкий вибір зарядних станцій за вигідними цінами. Оберіть надійний пристрій для вашого дому та насолоджуйтесь комфортом без перебоїв!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *



Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud